Wil jij btw berekenen?

Voor sommige mensen is het uitvoeren van berekeningen een fluitje van een cent, voor anderen is het een klus waar ze tegenop zien. Soms moet of wil je de btw berekenen en dan kan het altijd weer de vraag zijn: hoe reken je dit nu precies uit? Hoe kom je van een bedrag inclusief belasting naar een bedrag exclusief? Of net andersom natuurlijk. Het is uiteraard van belang dat je niet de fout ingaat met de btw berekenen. Dat geldt als je ondernemer bent, maar ook als je als particulier een prijs of offerte wil omrekenen. Maak je de berekening verkeerd, dan kom je voor een vervelende financiƫle verrassing te staan.

Wanneer btw berekenen?

Nu vraag je je misschien af wanneer je een dergelijke berekening zou willen maken. Er zijn verschillende situaties te bedenken waarin je dit belastingtarief uit moet rekenen. Een ondernemer krijgt natuurlijk regelmatig te maken met de btw berekenen. Iedere keer als je een factuur verstuurd, moet je immers de bedragen inclusief en exclusief deze belasting aangeven. Je moet er dan natuurlijk wel zeker van zijn dat je dit goed doet. Dat geldt ook als je inkopen wilt gaan doen, je kunt de betaalde btw terugvragen bij de belastingdienst, maar je wilt dan natuurlijk voordat je de aankoop doet wel weten hoe hoog de kosten zijn zonder deze belasting. Ook dan is de btw berekenen dus iets wat aan te raden is om te doen. Maar dit geldt niet alleen voor ondernemers, ook particulieren kunnen af en toe deze berekening uit willen voeren. Soms krijg je immers een offerte zonder belasting toegestuurd. Of je wilt winkelen bij een groothandel en die vermeldt over het algemeen de bedragen zonder dit belastingtarief. Dan is het handig als je weet hoe je de btw berekenen moet.

Gemakkelijk uitrekenen

Natuurlijk kun je dan zelf aan het rekenen gaan, maar dan is altijd de vraag hoe je dit nu ook alweer uitrekent. Het kan ook veel gemakkelijker, je kunt namelijk de website berekenen.nl gebruiken voor de btw berekenen. Je hoeft daar maar drie dingen in te vullen, namelijk:

  • het bedrag waar het om gaat
  • of dit bedrag inclusief of juist exclusief btw is
  • welk belastingtarief toegepast moet worden

Aan de hand daarvan voert de site de berekening uit en je ziet dan precies hoe hoog het bedrag inclusief of exclusief is en hoe hoog de belasting is. Je kunt bovendien de btw berekenen voor verschillende landen, wat handig is als jij als ondernemer bijvoorbeeld levert aan Rusland of Engeland. Je kiest gewoon het juiste belastingtarief van het juiste land en de site voert de berekening voor jou uit. Zo weet je zeker dat je nooit meer een fout maakt. Deze site is niet alleen handig om de berekening uit te voeren, maar ook om berekeningen die jij zelf gecontroleerd hebt na te rekenen. Of om na te gaan hoe hoog jij de verkoopprijs inclusief btw moet maken om er nog voldoende op te verdienen. Waarom jij ook de btw berekenen wilt, met de handige rekenhulp van berekenen.nl wordt het een fluitje van een cent.

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn