We hadden weer eens ons riool verstopt

In ons huis in Turnhout hadden we weer eens ons riool verstopt. Het is een oud pand, dus daar mankeert regelmatig wat aan, maar dat het riool verstopt is begint nu langzamerhand wel vaak te gebeuren. We hebben altijd zelf wel geprobeerd om het probleem te verhelpen, maar deze keer was het erger dan ooit en hebben we toch maar een vakman laten aanrukken. Dit kon zo echt niet langer. We zijn vanuit Nederland een jaar geleden hier komen wonen en hebben nog nooit eerder een vakman in de arm genomen, dus na wat googlen zijn we op rioolprobleemkwijt.be gekomen. Dit bleek een uitermate handige website te zijn met allerlei tips en trucs om zelf je riool te ontstoppen. We hebben daar diverse oplossingen van geprobeerd, maar met beleid, want als de oude pijpen echt kapot gaan zijn we misschien nog verder van huis. We hebben daarom maar direct gebeld met het nummer dat boven aan de website van Rioolprobleem Kwijt staat en op die manier zijn we in contact gekomen met een specialist.

Wat ons riool verstopt heeft

We hadden geen idee waardoor het probleem veroorzaakt is, maar je weet nooit of het opgehoopt vuil is of andere zaken als dingen die bijvoorbeeld een vorige bewoner in het toilet heeft laten vallen en wat nu het riool verstopt. We hoefden gelukkig niet heel lang te wachten en de rioolspecialist was ter plaatse. Een echte vakman die ook nog eens bekend was met het rioolsysteem van Turnhout. Vele huizen hebben hier dezelfde aansluitingen en daardoor kon hij snel aan de slag. Hij heeft:

  • Het riool ge├»nspecteerd
  • Een diagnose gesteld
  • Voorstellen gedaan voor een oplossing
  • Riool Probleem Kwijt

En toen zijn we bij de prijs aanbeland. Dat was even schrikken. Het bleek dat door een ophoping van vetten, waaronder doorgespoeld frituurvet, de pijp in de loop der jaren is dichtgeslibd. Hierdoor is er te veel druk op de pijp komen te staan, deze is gebarsten en daarna heeft de pijp het begeven. Geen wonder dat het riool verstopt is geraakt. Wanneer een riool verstopt is door een ingezakte pijp kan het water geen kant meer op en is de connectie tussen het toilet, de afvoer van de douche en de wastafel afgesloten van het riool onder de straat. We moeten van geluk spreken dat alleen dit riool verstopt was, want met meer pech was er nog veel meer ingezakt geweest. Het betekende echter wel dat de vloeren opengebroken moesten worden en dat alle pijpen moesten worden vervangen. Dat het riool verstopt was door veroudering was wel duidelijk. We hadden al even moeten slikken bij een prijsopgave door onze vakman, maar hij gaf als tip om even bij de buren navraag te doen. De kans was groot dat meer mensen hun riolering niet hadden laten aanpassen in de afgelopen jaren en als na inspectie bleek dat ook daar de pijpen verouderd waren, kon wellicht een collectieve prijs worden afgesproken.

Collectief de rioolpijpen laten vervangen

Dit hebben we gedaan. We hebben dezelfde middag nog de buren aan weerszijden van ons huis kunnen bereiken en zij schrokken van wat er bij ons was gebeurd. Geen van beide had het riool verstopt, maar al wel vaker problemen met de afvoeren gehad en niemand had de pijpen ooit laten vervangen. Onze riool vakspecialist is bij ons aan het werk gegaan, want dat moest toch gebeuren. Wij hebben ondertussen geprobeerd om zoveel mogelijk buren mee te krijgen met het aanpassen van hun rioolaansluitingen en uiteindelijk hebben we zo met vier huizen collectief de rioolpijpen laten vervangen. Dat scheelde enorm in de prijs en we waren voorgoed verlost van ons rioolprobleem.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn