Wanneer moet ik een hiv test ondergaan?

HIV staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Het is een virus dat bepaalde cellen in je immuunsysteem afbreekt. Hierdoor zal je lichaam zich minder kunnen verdedigen tegen ziekten. Wanneer HIV je immuunsysteem beschadigt, is het dus makkelijker om ernstig ziek te worden en zelfs te sterven aan infecties. HIV kan iedereen treffen. De meeste mensen met hiv voelen zich zelfs vele jaren gezond en hebben geen symptomen. Vaak weten ze niet eens dat ze het hebben. Als je eenmaal hiv hebt, blijft het virus voor altijd in je lichaam. Er is geen remedie voor hiv, maar medicatie kan je wel helpen langer gezond te blijven en de kans om het virus te verspreiden naar andere mensen verminderen. De behandeling is erg belangrijk voor jezelf en daarom is een hiv test iets wat je zeker zou moeten ondergaan als je onbeschermde seks hebt gehad. Mensen die hiv hebben en geen behandeling krijgen, sterven aan het virus. Maar met hiv test en medicijnen kun je als hiv-patiënt nog een lang en gezond leven hebben. HIV wordt overgedragen via sperma, vaginale vloeistoffen, bloed en moedermelk. Het virus komt in je lichaam door snijwonden en door contact met slijmvliezen (zoals de binnenkant van de vagina, het rectum en de opening van de penis). Je kunt hiv krijgen door:

  • Vaginale of anale seks hebben
  • Het delen van naalden of spuiten bij het nemen van drugs of het plaatsen van piercings en tatoeages
  • Geprikt te worden door een naald met hiv-geïnfecteerd bloed erop

Behandeling na een positieve hiv test

Er is geen remedie voor hiv of aids, maar er zijn wel behandelingen die mensen met hiv helpen een lang en gezond leven te leiden. Na een positieve hiv test verlaagt een Antiretrovirale therapie (ART), een combinatie van geneesmiddelen, de hiv-infectie in je bloed – soms zelfs tot het punt waarop hiv niet zal verschijnen tijdens een hiv test. Deze therapie kan je helpen jarenlang gezond te blijven en het risico op het doorgeven van hiv aan iemand anders verlaagt. Ook aandacht voor je levensstijl kan helpen om gezond te blijven. Dit betekent goed eten, voldoende slapen, sporten, leren omgaan met stress en het vermijden van alcohol, roken en drugs. Voor een behandeling is het belangrijk dat je een dokter vindt die ervaring heeft met hiv.

Het verschil tussen hiv en aids

HIV is het virus dat aids veroorzaakt. Aids staat voor verworven immunodeficiëntiesyndroom. HIV en Aids zijn niet hetzelfde. En mensen met hiv hebben niet altijd aids. HIV is tevens het virus dat van persoon tot persoon wordt doorgegeven. Na verloop van tijd vernietigt hiv je immuunsysteem (T-cellen genoemd) dat je tegen infecties beschermt. Als je niet genoeg T-cellen hebt, kan je lichaam niet langer de infecties aanvechten. Aids is de ziekte die wordt veroorzaakt door de schade die hiv aan je immuunsysteem berokkent. Je hebt Aids als je gevaarlijke infecties krijgt of een superlaag aantal T-cellen hebt. Aids is het meest ernstige stadium van hiv en na verloop van tijd zal het tot de dood leiden. Zonder behandeling duurt het gewoonlijk ongeveer 10 jaar voordat iemand met hiv de ziekte Aids ontwikkelt. Een behandeling vertraagt de schade die het virus veroorzaakt en kan mensen helpen om tientallen jaren gezond te blijven. Daarom is het ondergaan van een hiv test zo belangrijk. One Day Clinic heeft ervaring met hiv en geeft je de ondersteuning die je nodig hebt bij een hiv test, ter plaatse of met een zelftest voor thuis die je online bestelt. Ben je op zoek naar meer informatie over hiv, de hiv test en andere soa’s, klik dan op volgende link onedayclinic.nl.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn