Ik wil mijn huis verkopen: dit is wat je moet doen

“Ik wil mijn huis verkopen.” Het kan zijn dat die gedachte wel eens door je hoofd is geschoten. Voor de grap, wanneer voor de zoveelste keer de deur losschiet. Of wanneer je buren niet de vrienden zijn geworden waarvan je gedroomd had. Na een aantal keer kan het vaste vorm in je gedachten aannemen. Ik wil mijn huis verkopen… zodat ik dichter bij mijn kinderen kan zijn. Omdat ik iets groters wil. Of juist iets kleiners. Vanwege de buurt. Of omdat de woningmarkt zo lekker loopt. Genoeg redenen dus om je huis te koop te zetten! Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal aan denken?

Ik wil mijn huis verkopen: een stappenplan

Gelukkig is het niet moeilijk om, wanneer je denkt ‘Ik wil mijn huis verkopen’, dit ook daadwerkelijk uit te voeren. De stappen om je huis te verkopen, zijn makkelijk uit een te zetten in de volgende 5 punten.

  • Voorbereiding
  • Bezichtiging
  • Onderhandeling
  • Koopcontract
  • Huisoverdracht

Wanneer je denkt ‘Ik wil mijn huis verkopen’, zullen dit dus de vervolgstappen zijn die je neemt. Allereerst de voorbereiding van de verkoop. Daaronder vallen een aantal beslissingen die je moet maken, namelijk: wil ik een makelaar die me erbij helpt? Tip: ja! Dit spaart veel tijd, en wellicht ook geld. Natuurlijk zijn er makelaarskosten, maar de beslissing waar een makelaar bij helpt, is: het bepalen van de prijs voor je huis. Wellicht kan je er meer uithalen dan je eerst dacht! Daarnaast kan je makelaar verkopen als de beste en ben je dus minder tijd kwijt aan kopers zoeken. Dan fase twee: de bezichtiging. Mensen komen rondkijken in jouw huis om te bepalen of het iets voor hen is. Dit is al positief: ze zijn zo geïnteresseerd dat ze langs willen komen. Zorg en dan ook voor dat je huis eruitziet alsof ze er zo in kunnen trekken. Dus: opgeruimd en gezellig, en niet teveel persoonlijke spulletjes. Deel drie van stappenplan ‘Ik wil mijn huis verkopen’ is het onderhandelen over de prijs. De kopers willen natuurlijk ook zoveel mogelijk geld besparen en zullen daarom proberen wat van de kosten af te snoepen. Wees hierop voorbereid en probeer je niet teveel door emoties te laten meeslepen. Bedenk ook op welke gebieden je wel zou kunnen toegeven aan de koper. En houdt rekening met de mededelingsplicht en de ontbindende voorwaarden. Zijn jullie tot een overeenstemming gekomen? Dan kan het koopcontract getekend worden! Wederom gelden hierbij een aantal dingen die je niet mag vergeten, wanneer je besloten hebt: ik wil mijn huis verkopen. Denk aan de bedenktijd, de eis dat het contract schriftelijk moet zijn, en wederom de ontbindende voorwaarden. Tot slot, als alles voldaan is, kan het huis aan de koper worden overgedragen. En dan is je gedachte ‘Ik wil mijn huis verkopen’ werkelijkheid geworden!

De 5 voordelen van een makelaar

Ik zei het net al: het is aan te raden een makelaar erbij te halen wanneer je denkt: ik wil mijn huis verkopen. De voordelen daarvan zijn:

  • Hij/zij heeft een groot netwerk
  • Hij/zij kan goed onderhandelen
  • Hij/zij heeft de kennis
  • Hij/zij verlicht de druk
  • Hij/zij bespaart tijd en geld

Dit laatste punt legde ik al eerder uit. Maar andere voordelen zijn dus ook dat de makelaar veel kennis heeft over het verkoop- en onderhandelproces, en daarmee de druk op jou als verkoper verlicht. Jij hoeft niet meer overal aan te denken en weet dat alles op de beste manier gebeurt. Een makelaarskantoor waarbij je daar zeker van op aan kan, is de Huis Verkopen Makelaar. Kijk maar eens op huisverkopenmakelaar.nl. Succes!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn