Hang jij een voederhuisje op?

Voor vogels is er steeds minder voedsel te vinden, het ophangen van een voederhuisje kan voor deze diertjes dan ook een groot verschil maken. Veel mensen denken dat dit alleen in de winter mag, maar ook gedurende de rest van het jaar zullen vogeltjes erg blij zijn met een voederhuisje! Je kunt deze vullen met lekkere dingen, zodat ze altijd wat te eten kunnen vinden in jouw tuin. Dat is voor deze beestjes erg fijn en voor jouzelf is het getjilp en gefluit erg gezellig. Zo wordt jouw tuin echt een levendige plek!

Waarom een voederhuisje?

In het verleden hadden veel mensen een wat rommelige tuin. Dat leek misschien niet zo netjes, maar voor veel dieren had het voordelen. Zo leefden er veel insecten tussen het afgevallen blad en dode planten. Deze insecten vormden weer voedsel voor de vogels. Een voederhuisje was dan vaak ook niet noodzakelijk, er viel gewoon al genoeg te eten aan de insecten die er in de tuinen te vinden waren. Daarnaast was het natuurlijk ook zo dat er in tuinen heel veel planten te vinden waren. Veel plantensoorten bevatten zaden en pitjes, die door vogeltjes gegeten kunnen worden. En vaak hadden mensen ook fruitbomen en -struiken in hun tuin. Ook daardoor waren eigenlijk alle vogelsoorten prima in staat om hun eigen voedsel bij elkaar te scharrelen, alleen bij strenge vorst en sneeuw konden ze wel wat hulp gebruiken. Nu is een voederhuisje echt een zeer welkome aanvulling voor veel vogeltjes. Dat heeft te maken met het feit dat:

  • tuinen steeds meer opgeruimd zijn
  • mensen steeds vaker kiezen voor betegeling
  • fruitbomen en -struiken nog maar in weinig tuinen te vinden zijn

Doordat er steeds minder planten in tuinen te vinden zijn en mensen alles in de herfst ook nog eens netjes maken, is er bijna geen voedsel meer te vinden voor dieren. Daar komt bij dat er steeds meer stedelijke gebieden zijn, waardoor er sowieso al minder natuur te vinden is voor vogels om in te leven. Een voederhuisje voor ze ophangen is dan ook echt geen gek idee.

Verschillende modellen

Als jij vogeltjes bij wilt voeren, dan kun je kiezen voor een voederhuisje in verschillende varianten. Maar daarnaast heb je ook andere opties. Zo kun je kiezen voor een voedertafel of een voedersilo. Wat kun je nu het beste kiezen? De meeste vogels zullen met al het voedsel dat jij ze biedt heel blij zijn en het maakt veel vogelsoorten ook niet uit of ze dit uit een silo of een huisje moeten halen of dat ze van een voedertafel kunnen eten. Waar je bij aanschaf van een voederhuisje wel op moet letten, is de manier waarop je deze plaatst. Sommige modellen zet je met een paal in de grond, als er veel katten in jouw tuin lopen, dan kan dit te laag zijn. Een hangend model is dan een betere keus. Je kunt ze ophangen aan een haak aan de muur, maar ook aan bijvoorbeeld een boom. Bij Vogelhuisjes.nl vind je voor iedere situatie een geschikt voederhuisje, je zult daar zeker kunnen slagen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn