Cremeren; afscheid nemen in alle rust

Het is ontzettend moeilijk om afscheid te nemen van de mensen die u liefheeft. Tijdens dit afscheid wilt u daarom in alle rust vaarwel kunnen zeggen, zonder daarbij lastig gevallen te worden door allerlei trivale zaken. Bij CBA Amersfoort (crematorium en begraafplaatsen) regelt men een prachtige crematie voor een dierbare, zodat u zich helemaal kunt focussen op wat u belangrijk vindt. Wanneer de overledene heeft gekozen voor een crematie is dit op het terrein van CBA mogelijk; u kunt de overledene na de dienst laten cremeren in het crematorium, een afgesloten ruimte. Tijdens het cremeren mogen familie en vrienden aanwezig zijn, in sommige culturen is dit zelfs heel gebruikelijk. Bij het CBA Amersfoort kunt u voor de plechtigheid, voorafgaand aan het cremeren, gebruik maken van drie verschillende ruimtes, afhankelijk van de wensen van de familie. Deze ruimtes zijn:

  • De hoge toren
  • De ronde aula
  • De familiekamer

In de hoge toren (aula) kan een kleine groep mensen samenkomen voordat men overgaat tot het cremeren van de overledene. Ongeveer 100 mensen kunnen vaarwel komen zeggen; er zijn 50 zitplaatsen en evenveel staanplaatsen. Wanneer men een aantal woorden wil zeggen is dit natuurlijk mogelijk, in de aula bevindt zich een microfoon. Ook is het mogelijk om tijdens de plechtigheid beeldmateriaal te laten zien. Met een prachtige presentatie kan de dienst bijvoorbeeld waardig worden afgesloten. In de aula bevindt zich bovendien een orgel, wat bespeelt kan worden wanneer men dit wenst. Het cremeren van de overledene zal na de laatste voordracht plaatsvinden. De ronde aula is een grotere ruimte, waar ongeveer 350 mensen tegelijkertijd afscheid kunnen nemen. Op een groot scherm kunnen foto’s en video’s worden getoond. Het is ook mogelijk om in stijl vaarwel te zeggen met een pianoconcert, in de hal is een vleugel aanwezig. Tot slot is er de familiekamer. Deze kamer biedt slechts ruimte voor 20 mensen, maar is hiermee wel heel intiem. Wilt u geen grote plechtigheid voor het cremeren, dan kunt u de familiekamer overwegen. Bij het CBA wordt zeer respectvol omgegaan met uw dierbare. Ook krijgt u zelf alle steun die u nodig heeft in deze moeilijke tijd. Iedereen leeft met u mee en zal u zo goed mogelijk proberen te helpen, ook al lijkt het leven op dit soort momenten even stil te staan. Door gebruik te maken van de diensten die worden aangeboden kunt u zich focussen op wat echt belangrijk is: afscheid nemen van de persoon die u dierbaar is.

Cremeren; muziek brengt leven

Tijdens het cremeren is er vaak niets dan stilte, maar tijdens de plechtigheid bestaat de mogelijkheid om de gestorvene te eren met muziek. In de aula’s kunnen duizenden verschillende nummers worden gedraaid, afkomstig uit meerdere muziekgenres. Schaamt u zich niet, vraag gerust wat de mogelijkheden zijn. Het is altijd mogelijk om uw dierbare te eren met klassieke muziek. Hiervan zijn honderden nummers in het crematorium aanwezig. Natuurlijk is het altijd mogelijk om eigen muziek mee te nemen. Heeft u een nummer wat sowieso gedraaid moet worden, dan kunt u dit meteen aangeven. Naast klassieke muziek zijn tientallen andere muziekstijlen aanwezig. Soms heeft de overledene bij leven bepaalt dat de plechtigheid niet te somber moet zijn. De muziek die u uitkiest kan hierbij helpen. Natuurlijk blijft het overlijden een droevige gebeurtenis, maar het kan bevrijdend zijn om de laatste wens van de gestorvene te eren en juist snelle of vrolijke muziek te draaien. Zoals gezegd kan tijdens de plechtigheid, voor het cremeren, ook livemuziek worden gemaakt. In de zalen zijn diverse instrumenten aanwezig, maar u kunt deze ook zelf meenemen. Wanneer u zelf muziek wilt maken is het verstandig dit van te voren even aan te geven. U kunt dan precies plannen wanneer en hoelang u wilt spelen. Muziek kan prachtig zijn om mensen te raken tijdens de plechtigheid. Kies bijvoorbeeld een mooi Nederlandstalig nummer om de gasten met elkaar te verbinden, of kies een instrumentaal nummer of emotie over te brengen. Na de plechtigheid komt het cremeren. Het cremeren gebeurd meestal achter gesloten deuren, maar het is wel mogelijk hierbij aanwezig te zijn. Tijdens het cremeren is het gebruikelijk dat geen muziek wordt gedraaid, maar ook hier kan een uitzondering worden gemaakt. Bespreek alle mogelijkheden goed voordat de ceremonie begint, zo weet u altijd waar je aan toe bent.

Praktische zaken

Er zijn een aantal praktische zaken waar u liever niet over nadenkt, maar waar u wel even rekening mee moet houden. Zo duurt een standaard plechtigheid maximaal één uur. Wanneer u wilt dat het afscheid langer duurt, wanneer u bijvoorbeeld meer mensen aan het woord wilt laten, dan moet u dit van te voren aangeven bij het crematorium. De zaal die u hebt gekozen is steeds voor 15 minuten extra bij te boeken. Verder moet u ook een stuk catering regelen. U kunt hierbij kiezen uit koffie en thee met een plak cake, maar ook is het mogelijk om frisdrank, bier of wijn te serveren. Welk programma u ook kiest, het cremeren zal altijd respectvol verlopen, u zult nooit het gevoel hebben dat de overledene iets tekort komt. Een standaard plechtigheid kost 1242 euro. De reservering van de aula en het cremeren zelf zitten bij deze prijs inbegrepen. De asbus is gratis en ook wordt deze gedurende zes maanden gratis bewaard. Zaken zoals de rouwauto’s, de kist, de rouwkaarten en de bloemstukken moeten worden geregeld via de begrafenisondernemer. Veel sterke bij het verwerken van uw verlies.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn