Ayurvedisch koken

Wat is het verschil tussen Ayurvedisch koken en op een andere manier een maaltijd bereiden? Er zijn verschillende zaken die bij deze kookwijze in het oog worden gehouden. Maar laten we beginnen met vertellen dat deze manier van werken uit India komt. Het is een traditie die voortkomt uit de Vedische traditie en het is echt al vele eeuwen oud. Het woord is een samenstelling van de woorden Ayus en Veda, die respectievelijk de betekenis leven en kennis hebben. Er zijn veel verschillende manieren waarop de principes uit deze traditie toegepast kunnen worden, je kunt dus Ayurvedisch koken, maar je kunt ook preparaten krijgen die volgens deze leer gemaakt zijn of je laten behandelen volgens de geneeswijzen uit deze traditie. Met andere woorden, het is eigenlijk een heel breed spectrum, uit de traditionele bronnen kun je informatie halen voor het inrichten van heel veel verschillende aspecten van je leven. Daarbij wordt er in principe eerst gericht op preventie van zaken, maar ook genezen van bepaalde kwalen is volgens de traditionele wijze mogelijk. Ayurvedisch koken behoort tot de preventieve kant, het is een manier om lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden.

Hoe Ayurvedisch koken?

Als het gaat om Ayurvedisch koken, dan zijn er een paar verschillen op te merken met onze westerse manier van eten bereiden. Een eerste verschil is dat er altijd aandacht besteed wordt aan het bevredigen van de vijf verschillende zintuigen. Dit draagt bij aan het optimaal proeven van het resultaat en aan een gevoel van bevrediging en voldaanheid na de maaltijd. Ook belangrijk is dat er zoveel mogelijk levenskracht in het voedsel blijft zitten, het wordt dus niet als het ware dood gekookt, maar het wordt kort verwarmd, zodat niet alleen de voedingswaardes optimaal blijven, maar ook de natuurlijke aroma’s zo goed mogelijk behouden blijven. Ayurvedisch koken draagt bij aan een betere gezondheid van lichaam en geest, omdat de recepten gebaseerd zijn op de oude kennis wat betreft preventie van ziekten en genezing van het lichaam. Het gaat bij deze kooktraditie dus niet enkel om het vullen van je lijf, maar om het echt zo optimaal mogelijk te voeden, zodat het in een zo goed mogelijke conditie blijft. Het kan op deze manier dan ook echt bijdragen aan een zo gezond mogelijk leven en daarom is het zeker de moeite waard om eens aandacht te schenken aan de mogelijkheden van Ayurvedisch koken.

Niet alleen gezond, ook lekker!

Natuurlijk is Ayurvedisch koken niet alleen maar heel goed voor jouw lichaam en geest, het is ook gewoon heel erg lekker! Je zou daarom heel goed zelf een cursus kunnen gaan volgen om dit te leren maken, maar niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in. Wil jij toch genieten van deze oosterse maaltijden, dan kun je heel goed naar een Indiaas restaurant gaan, bijvoorbeeld naar Indiaas Restaurant Handi. Voor hen is Ayurvedisch koken dagelijkse kost en zij weten als geen ander hoe ze de heerlijkste maaltijden moeten bereiden gebaseerd op deze eeuwenoude kennis! Bij hen kun je dan ook genieten van heerlijke gerechten als:

  • Madras Lams
  • Tikka Masala Kip
  • Tandoori Prawn
  • Jalfrezi Lams
  • Kashmirie Vegetable

Je merkt dat deze keuken veel afwisseling biedt, zowel vlees- en visgerechten, als vegetarische gerechten zijn een mogelijkheid. En de hierboven genoemde gerechten zijn natuurlijk nog maar een klein voorbeeld van wat Indiaas Restaurant Handi op de kaart heeft staan, op hun website indiaasrestauranthandi kun je hun volledige menu bekijken. Je zult zien dat zij echt voor iedereen heerlijke maaltijden op het menu hebben staan, allen gebaseerd op de kunst van Ayurvedisch koken!

Lees meer…

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn